45 min.
15 min.
120 min.
Chlebki pide znane z Turcji jak i z całego Bliskiego Wschodu przewijają się w niezwykle wielkiej liczebności smaków – rodzaj farszu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Spróbujcie jedną z naszych wersji z mięsem mielonym z indyka oraz pastą paprykową i serem typu greckiego, okraszoną świeżą kolendrą i rukolą.
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz.
2Mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
3Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody – powinno być miękkie.
4Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem.
5Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nać pietruszki oraz koncentrat pomidorowy (lub zredukowane istotnie na patelni pół pomidora bez skóry), a także pastę paprykową (możemy 1/5 czerwonej papryki pokroić bardzo drobno i usmażyć na patelni).
6Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin.
7Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły.
8Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki.
9Z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) – ilość wedle uznania – 0,4-0,8 cm grubości.
10Chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 250 stopni C.
11Pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch dodajemy nieco pokruszonego sera typu greckiego.
12Chlebki podajemy ciepłe, posypujemy nieco czarnuszką i możemy podać do nich rukolę i/lub oprószyć posiekaną kolendrą.
13Idealnie pasuje do nich schłodzone białe wytrawne wino.
Porcja dla:
6 osób