120 min.
06 min.
156 min.
Specjał z Turcji, w którym się tam rozsmakowałam. Pierożki manti są wielkości tortellini. Trochę trudno się je lepi, ale naprawdę warto! Ja zwykle robię imprezę z lepieniem pierożków: zapraszam znajomych i razem sklejamy pierogi, rozmawiając i popijając winko, potem je gotuję i wspólnie zajadamy się naszymi ciężko wypracowanymi smakołykami.
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka czosnku, drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 265 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 175 ml wody
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Wymieszać dobrze wszystkie składniki na sos jogurtowy i wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
2Przygotować ciasto na pierożki: w misce wymieszać mąkę z solą, wodą i jajkiem na gładkie ciasto. Jeśli ciasto wygląda na zbyt suche – dodać wodę, po łyżce na raz, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste – dodać mąkę, po łyżce na raz, aż będzie wyglądać dobrze. Wyrabiać ciasto przez 5 minut aż będzie elastyczne.
3Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
4W misce wymieszać wszystkie składniki na farsz. Jeśli pierożki nie będą sklejane od razu, należy wstawić nadzienie do lodówki.
5Podzielić ciasto na 4 części. 3 części ponownie owinąć w folię spożywczą. Czwartą część ciasta rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość 1-2 mm.
6Pokroić ciasto na kwadraty szerokości 3 cm i przykryć wilgotną ściereczką.
7Na środek każdego kwadratu nakładać ok. 1/4 łyżeczki nadzienia, a następnie podciągnąć do góry wszystkie 4 rogi, tak, aby się spotkały na środku i skleić je razem. Z góry powinny wyglądać jak X. Układać pierożki na blasze do pieczenia lekko posypanej mąką.
8Powtórzyć proces z pozostałymi trzema częściami ciasta. Może to brzmieć, jakby miało zająć pół roku, ale w dobrym towarzystwie i przy dobrej muzyce pierożki będą gotowe w mgnieniu oka!
9Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut.
10Podawać z sosem jogurtowym, oprószone papryką, sumakiem i skropione oliwą.
Porcja dla:
3 osób