Czas przygotowania:
120 min.
Czas gotowania:
06 min.
Całkowity czas:
156 min.

Specjał z Turcji, w którym się tam rozsmakowałam. Pierożki manti są wielkości tortellini. Trochę trudno się je lepi, ale naprawdę warto! Ja zwykle robię imprezę z lepieniem pierożków: zapraszam znajomych i razem sklejamy pierogi, rozmawiając i popijając winko, potem je gotuję i wspólnie zajadamy się naszymi ciężko wypracowanymi smakołykami.

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czosnku, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 265 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 175 ml wody
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Wymieszać dobrze wszystkie składniki na sos jogurtowy i wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.

2Przygotować ciasto na pierożki: w misce wymieszać mąkę z solą, wodą i jajkiem na gładkie ciasto. Jeśli ciasto wygląda na zbyt suche – dodać wodę, po łyżce na raz, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste – dodać mąkę, po łyżce na raz, aż będzie wyglądać dobrze. Wyrabiać ciasto przez 5 minut aż będzie elastyczne.

3Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

4W misce wymieszać wszystkie składniki na farsz. Jeśli pierożki nie będą sklejane od razu, należy wstawić nadzienie do lodówki.

5Podzielić ciasto na 4 części. 3 części ponownie owinąć w folię spożywczą. Czwartą część ciasta rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość 1-2 mm.

6Pokroić ciasto na kwadraty szerokości 3 cm i przykryć wilgotną ściereczką.

7Na środek każdego kwadratu nakładać ok. 1/4 łyżeczki nadzienia, a następnie podciągnąć do góry wszystkie 4 rogi, tak, aby się spotkały na środku i skleić je razem. Z góry powinny wyglądać jak X. Układać pierożki na blasze do pieczenia lekko posypanej mąką.

8Powtórzyć proces z pozostałymi trzema częściami ciasta. Może to brzmieć, jakby miało zająć pół roku, ale w dobrym towarzystwie i przy dobrej muzyce pierożki będą gotowe w mgnieniu oka!

9Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut.

10Podawać z sosem jogurtowym, oprószone papryką, sumakiem i skropione oliwą.

Porcja dla:

3 osób