Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
330 min.
330 min.
To inaczej zimne nóżki drobiowe, czyli galaretka z mięsem – i to doskonała przystawka na przyjęcia i spotkania w rodzinnym gronie. W moim domu cieszy się dużą popularnoscią! Polecam!
Składniki:
- 1/2 kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 łyżka soli
- 3-4 ziarna pieprzu
- 2-4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Kurczaka umyć i włożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe). Gotować przez godzinę.
2Mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Warzywa pokroić w kostkę.
3Żelatynę rozpuścić w wodzie.
4Jajko i ogórka pokroić w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy.
5Mięso wymieszać z warzywami i jajkiem. Rozłożyć do miseczek. Zalać żelatyną i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
6Przed podaniem przełożyć na talerzyki.
Porcja dla:
8 osób