Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
330 min.

To inaczej zimne nóżki drobiowe, czyli galaretka z mięsem – i to doskonała przystawka na przyjęcia i spotkania w rodzinnym gronie. W moim domu cieszy się dużą popularnoscią! Polecam!

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Kurczaka umyć i włożyć do garnka, zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe). Gotować przez godzinę.

2Mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. Warzywa pokroić w kostkę.

3Żelatynę rozpuścić w wodzie.

4Jajko i ogórka pokroić w kostkę, a groszek odcedzić z zalewy.

5Mięso wymieszać z warzywami i jajkiem. Rozłożyć do miseczek. Zalać żelatyną i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.

6Przed podaniem przełożyć na talerzyki.

Porcja dla:

8 osób