Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Potrawa kuchni arabskiej, sycąca i aromatyczna. Potrzebne będzie do niej specjalne naczynie – tajine oraz przyprawa ras-el-hanout.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy lub ghee
  • 1 szalotka, pokrojona
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1 duża zielona papryka

Przygotowanie:

1Przygotować spore gliniane naczynie tajine (średnica ok. 30 cm), rozprowadzić na dnie oliwę lub ghee. Rozgrzać.

2Na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojoną szalotkę, nie musi być bardzo drobno pokrojona. Chwilę podsmażyć, do cebuli dodać czosnek (wyciśnięty lub pokrojony).

3Pokroić mięso w większą kostkę, dodać do cebuli. Zakryć tajine, chwilę pogotować. W tym czasie pokroić paprykę na duże kawałki oraz posiekać tymianek, wrzucić do mięsa, wymieszać, posolić, dodać ras-el-hanut. Dusić razem pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości mięsa i papryki. W miarę potrzeby dolać nieco wody, żeby mięso nie przywarło do dna. Na koniec spróbować, ewentualnie doprawić według gustu.

Porcja dla:

3 osób