Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Do tych udek dodaję przyprawę popularną w kuchni arabskiej – zatar – jest to mieszanka ziół, białego sezamu i sumaka. Warto spróbować.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy zatar zielony
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Udka opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Posypać zatarem, majerankiem i papryką.

2Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć udka. Podlać odrobiną wody i smażyć na małym ogniu przez 15 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.

Porcja dla:

4 osób