Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
290 min.

Pysznie chrupiące udka kurczaka pachnące pomarańczami. Doskonałe danie zarówno na chłodny jesienny dzień, jak i letnie przyjęcie w ogrodzie.

Składniki:

  • 500 g (4 sztuki) udek z kurczaka
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 pomarańcze
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

3W misce wymieszać ocet z sokiem i miodem. Dodać udka i wymieszać aby pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

4Pomarańcze pokroić na kawałki.

5Ułożyć udka W naczyniu żaroodpornym, przykryć kawałkami pomarańczy, polać resztą marynaty i piec przez 30-35 minut.

Porcja dla:

4 osób