Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
290 min.
290 min.
Pysznie chrupiące udka kurczaka pachnące pomarańczami. Doskonałe danie zarówno na chłodny jesienny dzień, jak i letnie przyjęcie w ogrodzie.
Składniki:
- 500 g (4 sztuki) udek z kurczaka
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki miodu
- 2 pomarańcze
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3W misce wymieszać ocet z sokiem i miodem. Dodać udka i wymieszać aby pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
4Pomarańcze pokroić na kawałki.
5Ułożyć udka W naczyniu żaroodpornym, przykryć kawałkami pomarańczy, polać resztą marynaty i piec przez 30-35 minut.
Porcja dla:
4 osób