Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Smaczne i proste danie – udka duszone w sosie kokosowo-szpinakowym. Śmietankę kokosową można dostać w sklepach z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kostka rosołowa
  • 500 g szpinaku
  • 350 ml śmietanki kokosowej

Przygotowanie:

1Udka opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.

2Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć udka z wszyskich stron. Przełożyć do garnka.

3Na patelnię dodać 3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i czosnek. Przełożyć do garnka z udkami, podlać wodą, dodać kostkę rosołową, przykryć i gotować przez 10 minut.

4Szpinak umyć i dodać do garnka. Gotować bez przykrycia przez 5 minut. Dodać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób