Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Smaczne i proste danie – udka duszone w sosie kokosowo-szpinakowym. Śmietankę kokosową można dostać w sklepach z żywnością orientalną.
Składniki:
- 10 udek z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki oleju kukurydzianego
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kostka rosołowa
- 500 g szpinaku
- 350 ml śmietanki kokosowej
Przygotowanie:
1Udka opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
2Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć udka z wszyskich stron. Przełożyć do garnka.
3Na patelnię dodać 3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i czosnek. Przełożyć do garnka z udkami, podlać wodą, dodać kostkę rosołową, przykryć i gotować przez 10 minut.
4Szpinak umyć i dodać do garnka. Gotować bez przykrycia przez 5 minut. Dodać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Smacznego!
Porcja dla:
6 osób