Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Łatwa do przygotowania i bardzo sycąca:) Podawaj tę zapiekankę koniecznie z kontrastowym smakiem, np. z kiszonym ogórkiem. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można też podać ją tylko do sałatki. Nie polecam ryżu, całość stanie się zbyt mdła.

Składniki:

  • 30 dkg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka, sól, przyprawa uniwersalna
  • majonez (najlepiej kielecki, jest ostrzejszy w smaku)
  • 15 dkg startego sera żółtego typu Gouda (lub więcej w zależności od upodobań)
  • odrobina oleju lub masła do wysmarowania naczynia i do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie:

1Przygotuj średniej wielkości naczynie żaroodporne, bez pokrywki.

2Umyj i obierz pieczarki. Przekrój każdą na pół i posiekaj w plasterki.

3Przygotuj patelnię, na patelni podgrzej olej. Wsyp na patelnię pieczarki i posyp odrobiną vegety. Smaż do momentu, kiedy pieczarki ściemnieją i oddadzą wodę. Nie mogą być surowe.

4Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła lub oleju. Umyj i obierz cebule. Posiekaj je w plasterki. Ułóż krążki cebuli, tak aby stworzyły podstawę zapiekanki.

5Umyj piersi z kurczaka, osusz ręczniczkiem paierowym, przetnij każdą wzdłuż na pół. Potem pokrój je na małe kotleciki. Dokładnie oprósz przyprawą do kurczaka. Możesz użyć innych przypraw – ziół prowansalskich, oregano, bazylii. Nie polecam curry i mielonego kminu rzymskiego, są za słodkie do tej potrawy. Ułóż kawałki kurczaka na cebuli, aby stworzyć drugą warstwę zapiekanki.

6Na warstwę kurczaka wyłóż teraz podsmażone pieczarki. To trzecia warstwa naszej zapiekanki.

7Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni C.

8Weż dużą łyżkę i rozsmaruj majonez po całej powierzchni zapiekanki. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 40 minut. Jeżeli nie jesteś pewna/pewien, czy kurczak jest już gotowy, wysuń zapiekankę z piekarnika i sprawdź widelcem kolor mięsa. Majonez stanie się brązowy w trakcie pieczenia, ale nada pieczarkom ciekawy posmak. 5 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem i wstaw ponownie do piekarnika, żeby ser się rozpuścił.

9Podawaj tę zapiekankę koniecznie z kontrastowym smakiem, np. z kiszonym ogórkiem. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można też podać ją tylko do sałatki. Nie polecam ryżu, całość stanie się zbyt mdła.

Porcja dla:

4 osób