Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste i smaczne danie. Zapiekanka z warstwą makaronu z parmezanem, przekładanego serkiem wiejskim i sosem pomidorowo-mięsnym. Przypieczony wierzch z mozzarelli jest dopełnieniem uczty!

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki (25 g) startego parmezanu
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1/2 szklanki (80 g) cebuli, posiekanej
  • 1/4 szklanki (35 g) zielonej papryki, drobno pokrojonej

Przygotowanie:

1Makaron ugotować i odcedzić. Dodać masło, parmezan i jajka i wymieszać kiedy makaron jest jeszcze gorący. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

3Na patelni podsmażyć mięso z cebulą, papryką i czosnkiem. Odlać tłuszcz i dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, cukier i oregano. Dobrze wymieszać i podgrzać.

4Na warstwie makaronu rozsmarować serek wiejski. Na wierzch wyłożyć mieszaninę z wołowiną.

5Piec przez 20 minut. Wierzch posypać mozzarellą i piec jeszcze przez 5 minut, aż ser się roztopi.

Porcja dla:

6 osób