Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Ta wiejska zapiekanka składa się z warzyw korzeniowych i razowych grzanek z serem cheshire. Jest to bardzo sycące danie, świetne na zimny dzień. Najlepiej podawać je w naczyniu żaroodpornym prosto z piekarnika, wraz z sałatką z zielonych warzyw liściastych.

Składniki:

  • 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 250 g pasternaku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 300 g selera, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 200 ml chudego mleka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć marchewkę, pasternak, seler i ziemniaki warstwami w dużym, płytkim naczyniu żaroodpornym, posypując kolejne warstwy szczypiorkiem oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

2W misce lekko utrzeć mleko z serkiem naturalnym i śmietaną. Polać warzywa tą mieszaniną. Przykryć folią aluminiową i piec 1–1¼ godziny, aż warzywa zmiękną.

3Pokroić chleb w kostkę o boku 5 mm. Wymieszać starannie z roztopionym masłem i serem, nałożyć łyżką równomiernie na warzywa. Wstawić z powrotem do piekarnika, tym razem nie przykrywając folią, i piec jeszcze 15–20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się chrupiący i się przyrumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób