30 min.
90 min.
120 min.
Ta wiejska zapiekanka składa się z warzyw korzeniowych i razowych grzanek z serem cheshire. Jest to bardzo sycące danie, świetne na zimny dzień. Najlepiej podawać je w naczyniu żaroodpornym prosto z piekarnika, wraz z sałatką z zielonych warzyw liściastych.
Składniki:
- 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie plasterki
- 250 g pasternaku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 300 g selera, pokrojonego w cienkie plasterki
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 200 ml chudego mleka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć marchewkę, pasternak, seler i ziemniaki warstwami w dużym, płytkim naczyniu żaroodpornym, posypując kolejne warstwy szczypiorkiem oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
2W misce lekko utrzeć mleko z serkiem naturalnym i śmietaną. Polać warzywa tą mieszaniną. Przykryć folią aluminiową i piec 1–1¼ godziny, aż warzywa zmiękną.
3Pokroić chleb w kostkę o boku 5 mm. Wymieszać starannie z roztopionym masłem i serem, nałożyć łyżką równomiernie na warzywa. Wstawić z powrotem do piekarnika, tym razem nie przykrywając folią, i piec jeszcze 15–20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się chrupiący i się przyrumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób