Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
165 min.

Fantastyczny sposób na przyrządzenie wątróbki. Delikatna, ze słodyczą smażonych jabłek i cebuli. Polecam!

Składniki:

  • 400 g wątróbki wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3 cebule, cienko pokrojone
  • 3 jabłka, cienko pokrojone
  • sól do smaku
  • 200 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Wątróbkę namoczyć w mleku i odstawić na 2 godziny.

2Na patelni roztopić połowę masła, dodać cebulę i jabłka, posolić i smażyć na wolnym ogniu, aż będą rumiane. Odłożyć na bok

3Wątróbkę odsączyć i obtoczyć w mące. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć wątróbkę. Posolić, dodać cebulę z jabłkami i smażyć przez kilka minut. Wyłączyć ogień, przykryć i zostawić na 10 minut.

Porcja dla:

4 osób