Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
165 min.
165 min.
Fantastyczny sposób na przyrządzenie wątróbki. Delikatna, ze słodyczą smażonych jabłek i cebuli. Polecam!
Składniki:
- 400 g wątróbki wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 3 cebule, cienko pokrojone
- 3 jabłka, cienko pokrojone
- sól do smaku
- 200 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Wątróbkę namoczyć w mleku i odstawić na 2 godziny.
2Na patelni roztopić połowę masła, dodać cebulę i jabłka, posolić i smażyć na wolnym ogniu, aż będą rumiane. Odłożyć na bok
3Wątróbkę odsączyć i obtoczyć w mące. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć wątróbkę. Posolić, dodać cebulę z jabłkami i smażyć przez kilka minut. Wyłączyć ogień, przykryć i zostawić na 10 minut.
Porcja dla:
4 osób