30 min.
30 min.
Na półkach chłodniczych działów rybnych w supermarketach wędzonego halibuta można kupić w postaci plasterków zapakowanych próżniowo. Takie plasterki podgrzewa się na patelni bardzo szybko do właściwej temperatury.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 cebulki dymki
- 250 g kapusty włoskiej
- 300 g wędzonego halibuta
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku ½ cm. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć w nim ziemniaki 15-20 minut, aż zbrązowieją. Przyprawić solą i pieprzem.
2Oczyścić i umyć cebulki dymki i kapustę włoską. Pokroić cebulki w cienkie plasterki, a kapustę w cienkie paseczki. Pokroić wędzoną rybę w cienkie plasterki.
3Dodać cebulkę i kapustę do ziemniaków na patelni i smażyć dalej 3-5 minut, aż ziemniaki będą chrupiące, a kapusta jeszcze nie zmięknie. Dodać rybę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać tak długo, aż ryba będzie gorąca. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób