Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Na półkach chłodniczych działów rybnych w supermarketach wędzonego halibuta można kupić w postaci plasterków zapakowanych próżniowo. Takie plasterki podgrzewa się na patelni bardzo szybko do właściwej temperatury.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 cebulki dymki
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 300 g wędzonego halibuta
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku ½ cm. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć w nim ziemniaki 15-20 minut, aż zbrązowieją. Przyprawić solą i pieprzem.

2Oczyścić i umyć cebulki dymki i kapustę włoską. Pokroić cebulki w cienkie plasterki, a kapustę w cienkie paseczki. Pokroić wędzoną rybę w cienkie plasterki.

3Dodać cebulkę i kapustę do ziemniaków na patelni i smażyć dalej 3-5 minut, aż ziemniaki będą chrupiące, a kapusta jeszcze nie zmięknie. Dodać rybę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać tak długo, aż ryba będzie gorąca. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób