10 min.
02 min.
12 min.
Suszone morele nasączone sokiem z pomarańczy i owinięte plastrami wędzonego indyka tworzą wyśmienitą przekąskę, którą można podawać jako dodatek do drinków. Doskonale nadają się one również do dekoracji przygotowanego na specjalną okazję kurczaka czy indyka.
Składniki:
- 24 suszone morele
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki marmolady
- 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
- 6 plastrów wędzonego indyka (ok. 150 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- świeża natka pietruszki, posiekana
Przygotowanie:
1Włożyć morele do małej miski, polać sokiem z pomarańczy i wymieszać, żeby równomiernie się pokryły i dobrze nasiąkły (dzięki temu nie przypalą się na grillu).
2Połączyć marmoladę z musztardą i delikatnie posmarować każdy plaster indyka. Przeciąć nożyczkami plastry wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół, ale w poprzek. Powinny powstać 24 paski mięsa.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Osączyć morele, każdą z nich owinąć paskiem indyka i przebić drewnianą wykałaczką.
4Ułożyć na grillu i posmarować odrobiną oliwy. Grillować minutę z każdej strony, aż indyk będzie miękki.
5Ułożyć szaszłyczki w małej płytkiej misce i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące.
Porcja dla:
24 osób