Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
02 min.
Całkowity czas:
12 min.

Suszone morele nasączone sokiem z pomarańczy i owinięte plastrami wędzonego indyka tworzą wyśmienitą przekąskę, którą można podawać jako dodatek do drinków. Doskonale nadają się one również do dekoracji przygotowanego na specjalną okazję kurczaka czy indyka.

Składniki:

  • 24 suszone morele
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki marmolady
  • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 plastrów wędzonego indyka (ok. 150 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • świeża natka pietruszki, posiekana

Przygotowanie:

1Włożyć morele do małej miski, polać sokiem z pomarańczy i wymieszać, żeby równomiernie się pokryły i dobrze nasiąkły (dzięki temu nie przypalą się na grillu).

2Połączyć marmoladę z musztardą i delikatnie posmarować każdy plaster indyka. Przeciąć nożyczkami plastry wzdłuż na pół, a potem jeszcze raz na pół, ale w poprzek. Powinny powstać 24 paski mięsa.

3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Osączyć morele, każdą z nich owinąć paskiem indyka i przebić drewnianą wykałaczką.

4Ułożyć na grillu i posmarować odrobiną oliwy. Grillować minutę z każdej strony, aż indyk będzie miękki.

5Ułożyć szaszłyczki w małej płytkiej misce i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące.

Porcja dla:

24 osób