Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
425 min.

Aby przyrządzić tego pysznego pstrąga niezbędny jest grill z funkcją wędzenia. Efekt jest nie do pobicia!

Składniki:

  • 2 sprawione i odfiletowane pstrągi

Przygotowanie:

1Składniki na zalewę wymieszać, dodać filety z pstrąga i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.

2Wędzarnię rozgrzać, ułożyć kilka patyków drzewa olchowego (może być wiśniowe). Dodatkowo ustawić metalową miseczkę z wodą, dzięki czemu ryba nie będzie sucha.

3Pstrąga wędzić przez 2-3 godziny w zależności od grubości filetów. Półkę najlepiej ustawić około 40 cm od źródła ciepła, aby pstrąg nie spalił się z zewnątrz, a w środku pozostał surowy.

Porcja dla:

10 osób