Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
425 min.
425 min.
Aby przyrządzić tego pysznego pstrąga niezbędny jest grill z funkcją wędzenia. Efekt jest nie do pobicia!
Składniki:
- 2 sprawione i odfiletowane pstrągi
Przygotowanie:
1Składniki na zalewę wymieszać, dodać filety z pstrąga i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
2Wędzarnię rozgrzać, ułożyć kilka patyków drzewa olchowego (może być wiśniowe). Dodatkowo ustawić metalową miseczkę z wodą, dzięki czemu ryba nie będzie sucha.
3Pstrąga wędzić przez 2-3 godziny w zależności od grubości filetów. Półkę najlepiej ustawić około 40 cm od źródła ciepła, aby pstrąg nie spalił się z zewnątrz, a w środku pozostał surowy.
Porcja dla:
10 osób