Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Danie smaczne i egzotyczne. Małe węgorze smażone z japońskimi grzybami enoki. To popularne grzyby w kuchni azjatyckiej, białe z długimi cienkimi nóżkami. Zazwyczaj są smażone lub dodawane do zup. Bardzo chrupiące, a jednocześnie miękkie, po ugotowaniu przypominają kluski. Można je kupić w sklepach z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 150 g grzybów enoki
  • 250 g małych węgorzy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Z grzybów usunąć dolne części nóżek. Grzybki przekroić wzdłuż na pół.

2Węgorze umyć i usunąć wnętrzności. Włożyć do durszlaka, obtoczyć w mące i strzepnąć nadmiar nad zlewem.

3Na patelni rozgrzać olej i ułożyć węgorza. Usmażyć z jednej strony, a następnie ostrożnie odwrócić. Posypać grzybami i czosnkiem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut.

Porcja dla:

2 osób