Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Danie smaczne i egzotyczne. Małe węgorze smażone z japońskimi grzybami enoki. To popularne grzyby w kuchni azjatyckiej, białe z długimi cienkimi nóżkami. Zazwyczaj są smażone lub dodawane do zup. Bardzo chrupiące, a jednocześnie miękkie, po ugotowaniu przypominają kluski. Można je kupić w sklepach z żywnością orientalną.
Składniki:
- 150 g grzybów enoki
- 250 g małych węgorzy
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Z grzybów usunąć dolne części nóżek. Grzybki przekroić wzdłuż na pół.
2Węgorze umyć i usunąć wnętrzności. Włożyć do durszlaka, obtoczyć w mące i strzepnąć nadmiar nad zlewem.
3Na patelni rozgrzać olej i ułożyć węgorza. Usmażyć z jednej strony, a następnie ostrożnie odwrócić. Posypać grzybami i czosnkiem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut.
Porcja dla:
2 osób