15 min.
1800 min.
1815 min.
Wieprzowina na słodko-kwaśno to jedno z ulubionych dań kuchni chińskiej. To doskonałe danie dla całej rodziny, które można sobie przygotować w domu, a czuć się jak w restauracji! Podawać z ryżem.
Składniki:
- 1 puszka (440 g) ananasa w kawałkach (sok zachować)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki białego lub czerwonego octu winnego
- 80 ml passaty
- 80 ml wody
Przygotowanie:
1W misce wymieszać 80 ml soku z ananasa ze skrobią kukurydzianą, cukrem, octem, passatą i 80 ml wody. Odstawić.
2Wieprzowinę przełożyć do woreczka foliowego, dodać mąkę i potrząsać, aby mięso dobrze się nią pokryło. Wyjąć mięso z worka i strzepnąć nadmiar mąki. W woku, na dużym ogniu rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać wieprzowinę i smażyć partiami przez 2-3 minuty, stale mieszając, aż mięso się przyrumieni. W razie potrzeby dodać więcej oleju. Wyjąć mięso z woka i odstawić.
3Rozgrzać w woku pozostały olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać paprykę, pieczarki i ananasa i smażyć przez 2 minuty. Dodać mieszaninę z sokiem ananasowym i wieprzowinę, i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, aby sos zgęstniał.
4Podawać na świeżo ugotowanym ryżu.
Porcja dla:
4 osób