Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Danie to, o orzeźwiającym owocowym smaku, pochodzi z północno-zachodniej Francji, gdzie uprawia się mnóstwo jabłek używanych tam do produkcji cydru. Ryż gotujemy w rondlu wstawionym do piekarnika razem z pieczenią. Podajemy z dużymi porcjami zielonych warzyw, takich jak zielona fasolka lub groszek cukrowy.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 g polędwiczek wieprzowych, okrojonych z tłuszczu i pokrojonych w kostkę
  • 8 łodyg selera naciowego, pokrojonych na kawałki, a listki, posiekane
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 450 ml cydru lub soku jabłkowego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 160°C. Rozgrzać olej w naczyniu żaroodpornym, wrzucić mięso i smażyć 5 minut, często mieszając, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać selera i cebulę. Smażyć na małym ogniu 10 minut, żeby zmiękły.

2Wlać sok jabłkowy lub cydr i dodać liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec 1¼ godziny, aż mięso zrobi się miękkie.

3Około 40 minut przed końcem pieczenia mięsa wsypać ryż do formy i zalać wrzącym wywarem. Wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika.

425 minut przed końcem pieczenia mięsa pokroić jabłka na ćwiartki, ale nie obierać ich ze skórki. Pokroić w grube plasterki i dodać do mięsa.

5Rozgrzać małą patelnię na średnim ogniu. Wrzucić orzechy włoskie i lekko uprażyć, mieszając. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać do niego orzechy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Udekorować posiekanymi listkami selera naciowego i podawać na gorąco z ryżem.

Porcja dla:

4 osób