30 min.
70 min.
100 min.
To danie jest doskonałe na niedzielny obiad. Moim zdaniem połączenie wieprzowiny z fenkułem jest po prostu boskie! Zwykle podaję do niego puree ziemniaczane i kalafiora.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kg wieprzowiny bez kości (schab, polędwica)
- 1 kg świeżego fenkułu pokrojonego na grube plasterki
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 300 ml bulionu drobiowego
- 300 ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Do szybkowaru wlać oliwę, mięso oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony na rumiano.
2Wyjąć mięso z garnka i odłożyć na talerz. Do garnka dodać czosnek, białe wino i bulion. Podgrzać na dużym ogniu i zdrapać z dna garnka przypalone resztki.
3Włożyć mięso z powrotem do szybkowaru, zamknąć szybkowar i gotować przez 45 minut od czasu kiedy zacznie gwizdać.
4Gdy cała para wyleci, ostrożnie otworzyć szybkowar i dodać cebulę oraz fenkuł. Zamknąć szybkowar ponownie. Gotować jeszcze 20 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
5Wyjąć z szybkowaru wieprzowinę i warzywa i wstawić w ciepłe miejsce. Wstawić szybkowar bez przykrycia na średni ogień i redukować sos przez kilka minut. Jeśli będzie zbyt rzadki, można dodać łyżkę mąki, aby go zagęścić (dodając mąkę należy sos stale mieszać).
6Podawać wieprzowinę z sosem i z warzywami.
Porcja dla:
8 osób