15 min.
15 min.
30 min.
Oliwkowa Wigilia? Zdecydowanie tak!
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Dlatego warto się postarać i przygotować coś równie niezwykłego dla rodziny i gości. A może by tak zaszaleć i spróbować czegoś oryginalnego? Czy wiedzieliście, że do tradycyjnych, polskich dań znakomicie pasują…hiszpańskie oliwki? Już niewielki ich dodatek wspaniale wzbogaci smak znanych wszystkim potraw, zaskoczy gości i uwiedzie największych smakoszy.
Składniki:
- 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
- 1 cebula dymka
- 800 g filetów z łososia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszaj czarne hiszpańskie oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardą.
2W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły.
3Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.
Porcja dla:
4 osób