Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
420 min.
Całkowity czas:
430 min.

To dobry przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Wstawiam udziec jagnięcy do piekarnika wczesnym rankiem, a na 15 jest już gotowy!

Składniki:

  • 1 3 kg udźca jagnięcego
  • 3 duże marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek ziół (dowolnych)
  • 1-2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C.

2Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułożyć pokrojone w kostkę: marchew, selera i cebulę. Polać oliwą i białym winem i dodać zioła.

3Cienkim nożem ponakłuwać udziec. W dziurki włożyć kawałki czosnku. Ułożyć mięso na warzywach. Przykryć i piec przez 7 godzin.

Porcja dla:

6 osób