Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
420 min.
420 min.
Całkowity czas:
430 min.
430 min.
To dobry przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Wstawiam udziec jagnięcy do piekarnika wczesnym rankiem, a na 15 jest już gotowy!
Składniki:
- 1 3 kg udźca jagnięcego
- 3 duże marchewki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 pęczek ziół (dowolnych)
- 1-2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 ml wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 120 stopni C.
2Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki ułożyć pokrojone w kostkę: marchew, selera i cebulę. Polać oliwą i białym winem i dodać zioła.
3Cienkim nożem ponakłuwać udziec. W dziurki włożyć kawałki czosnku. Ułożyć mięso na warzywach. Przykryć i piec przez 7 godzin.
Porcja dla:
6 osób