30 min.
180 min.
3090 min.
Wspaniałe i aromatyczne danie. Gulasz wołowy po francusku zadowoli nawet wybredne podniebienie. Doskonałe zarówno z ziemniakami, jak i ryżem lub makaronem. Moi chłopcy to uwielbiają!
Składniki:
- 3 szklanki (710 ml) wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki koniaku
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 gałązka świeżej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku, wyciśniętego przez praskę
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg karkówki, pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, posiekane
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
- 300 ml bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki masła
- 450 g pieczarek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać wino z koniakiem, cebulą, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, czosnkiem, pieprzem i solą. Dodać pokrojoną wołowinę, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.
3Mięso odsączyć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę zachować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Dusić na wolnym ogniu przez 10 minut, aż mięso będzie rumiane ze wszystkich stron. Przełożyć do oddzielnej miski i odstawić.
4Na tej samej patelni zrumienić boczek, a następnie przełożyć go do miski z wołowiną. Z patelni odlać tłuszcz, a dolać szklankę marynaty, podgrzewając na wolnym ogniu zdrapywać przywarte do dna resztki mięsa. Przelać pozostałość do marynaty.
5Rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i marchewkę wyjętą z marynaty oraz posiekane świeże cebule i dusić przez 5 minut, aż zmiękną. Łyżką druszlakową przełożyć warzywa do miski z mięsem.
6Na patelni zrobić zasmażkę, do oliwy dodać mąkę i cały czas mieszając zrumienić.
7Następnie dodać koncentrat pomidorowy, czosnek, bulion, pozostałą marynatę, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i wymieszać dobrze trzepaczką. Powstałym sosem zalać mięso z warzywami i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
8Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Piec przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Można dodać trochę wody, jeśli potrzeba. Doprawić solą i pieprzem.
9Na 15 minut przed końcem pieczenia w rondelku roztopić masło. Dodać pieczarki i podsmażać przez 5-10 minut. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać do niego pieczarki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Porcja dla:
8 osób