15 min.
165 min.
180 min.
Ta klasyczna flamandzka specjalność z grubymi kromkami pieczywa czosnkowo-ziołowego jest wyjątkowo pyszna i sycąca. Jest świetna na przyjęcia – można przygotować ją z wyprzedzeniem i bez kłopotu przyrządzić więcej porcji, zwiększając ilość poszczególnych składników.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 450 g chudej wołowiny, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w dużą kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona na cząstki
- 350 g marchewki, pokrojonej ukośnie w grube plasterki
- 1 duży pasternak, około 170 g, pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 300 ml ciemnego piwa
- 300 ml wywaru wołowego
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
- 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać łyżkę oliwy w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i smażyć na dość dużym ogniu 4–5 minut, żeby przyrumieniło się równomiernie. Przełożyć na talerz i zlać na niego soki z patelni.
2Wlać do naczynia żaroodpornego pozostałą łyżkę oliwy i zmniejszyć ogień. Wrzucić cebulę, marchewkę, pasternak i czosnek. Smażyć 5 minut, często mieszając. Dodać mięso (wraz z sokami), piwo, wywar, mieszankę ziół, ocet, musztardę i cukier. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny, aż wołowina zrobi się miękka.
3Pokroić chleb na 8 grubych kromek. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki, tymianek i oliwę. Nasmarować każdą kromkę chleba z jednej strony.
4Odkryć naczynie żaroodporne z mięsem i warzywami. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć kromki chleba wokół brzegów naczynia, posmarowaną stroną do góry tak, by lekko na siebie zachodziły. Wstawić naczynie z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20–30 minut, aż chleb się przyrumieni. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób