Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
165 min.
Całkowity czas:
180 min.

Ta klasyczna flamandzka specjalność z grubymi kromkami pieczywa czosnkowo-ziołowego jest wyjątkowo pyszna i sycąca. Jest świetna na przyjęcia – można przygotować ją z wyprzedzeniem i bez kłopotu przyrządzić więcej porcji, zwiększając ilość poszczególnych składników.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 450 g chudej wołowiny, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w dużą kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona na cząstki
  • 350 g marchewki, pokrojonej ukośnie w grube plasterki
  • 1 duży pasternak, około 170 g, pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
  • 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać łyżkę oliwy w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i smażyć na dość dużym ogniu 4–5 minut, żeby przyrumieniło się równomiernie. Przełożyć na talerz i zlać na niego soki z patelni.

2Wlać do naczynia żaroodpornego pozostałą łyżkę oliwy i zmniejszyć ogień. Wrzucić cebulę, marchewkę, pasternak i czosnek. Smażyć 5 minut, często mieszając. Dodać mięso (wraz z sokami), piwo, wywar, mieszankę ziół, ocet, musztardę i cukier. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny, aż wołowina zrobi się miękka.

3Pokroić chleb na 8 grubych kromek. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki, tymianek i oliwę. Nasmarować każdą kromkę chleba z jednej strony.

4Odkryć naczynie żaroodporne z mięsem i warzywami. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć kromki chleba wokół brzegów naczynia, posmarowaną stroną do góry tak, by lekko na siebie zachodziły. Wstawić naczynie z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20–30 minut, aż chleb się przyrumieni. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób