20 min.
60 min.
140 min.
Wołowina marynowana w sosie sojowym z zieloną fasolką szparagową i czosnkiem.
Składniki:
- 200 g ryżu jaśminowego (2 torebki)
- 300 g wołowiny
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
2Mięso umyć, w razie potrzeby oczyścić i pokroić na kawałki o bokach 2-3 cm. Mięso zalać sosem sojowym i marynować przez około godzinę.
3Cebulkę i czosnek obrać, pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
4Na osobnej patelni, na odrobinie oleju, podsmażyć przez chwilę zamarynowane mięso, następnie zalać wywarem warzywnym i dusić aż płyn odparuje i mięso będzie kruche. Pod koniec duszenia dodać fasolkę szparagową.
5Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem i dokładnie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem na koniec w razie potrzeby dodać czosnek.
6Ryż można dodać do mięsa i fasolki i podawać dokładnie wymieszany, lub podawać osobno: ryż i mięso z fasolką.
Porcja dla:
2 osób