Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
140 min.

Wołowina marynowana w sosie sojowym z zieloną fasolką szparagową i czosnkiem.

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego (2 torebki)
  • 300 g wołowiny
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

2Mięso umyć, w razie potrzeby oczyścić i pokroić na kawałki o bokach 2-3 cm. Mięso zalać sosem sojowym i marynować przez około godzinę.

3Cebulkę i czosnek obrać, pokroić na plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor.

4Na osobnej patelni, na odrobinie oleju, podsmażyć przez chwilę zamarynowane mięso, następnie zalać wywarem warzywnym i dusić aż płyn odparuje i mięso będzie kruche. Pod koniec duszenia dodać fasolkę szparagową.

5Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem i dokładnie wymieszać składniki. Doprawić solą i pieprzem na koniec w razie potrzeby dodać czosnek.

6Ryż można dodać do mięsa i fasolki i podawać dokładnie wymieszany, lub podawać osobno: ryż i mięso z fasolką.

Porcja dla:

2 osób