Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybka i łatwa ryba! Marynatę na bazie sosu sojowego można przygotować samodzielnie albo kupić gotową.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 115 g roztopionego masła
  • 60 ml (1/4 szklanki) marynaty do steków na bazie sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
  • 2 małe pomidory, pokrojone w cienkie plasterki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.

2Włożyć rybę do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do pieczenia o wymiarach 23×33 cm.

3Polać rybę masłem i marynatą, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć na to sok z cytryny. Na wierzchu ryby poukładać plasterki pomidora.

4Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.

Porcja dla:

4 osób