Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Szybka i łatwa ryba! Marynatę na bazie sosu sojowego można przygotować samodzielnie albo kupić gotową.
Składniki:
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 115 g roztopionego masła
- 60 ml (1/4 szklanki) marynaty do steków na bazie sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
- 2 małe pomidory, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
2Włożyć rybę do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do pieczenia o wymiarach 23×33 cm.
3Polać rybę masłem i marynatą, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć na to sok z cytryny. Na wierzchu ryby poukładać plasterki pomidora.
4Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.
Porcja dla:
4 osób