10 min.
10090 min.
Zrób zakwas w szklanym pojemniku i po fermentacji przechowuj w lodówce. Nie zapomnij o dożywianiu go, gdy zużyjesz część na upieczenie chleba!
Składniki:
- 7 g aktywnych suchych drożdży
- 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
Przygotowanie:
1W dużej niemetalowej misce wymieszać suche drożdże z dwiema szklankami ciepłej wody i dwiema szklankami mąki i luźno przykryć.
2Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, od 4 do 8 dni. Czas ten może się różnić zależnie od panującej w kuchni temperatury i wilgotności. Jeśli zaczyn zacznie wylewać się z miski, postawić ją na tacy lub blasze do pieczenia. Sprawdzać od czasu do czasu.
3Kiedy roztwór zacznie się pienić i wydzielać przyjemny kwaśny zapach, oznacza to, że jest gotowy do użycia. Jeśli pojawi się na nim różowy, pomarańczowy, albo innego dziwnego koloru kożuch, należy go wyrzucić i zacząć wszystko od początku. Do czasu użycia zakwasu do wypieków, przechowywać go w lodówce w szklanym, zamkniętym naczyniu.
4Gdy część zakwasu zostanie użyta do pieczenia, zawsze należy ją zastąpić równą ilością mąki z wodą z dodatkiem odrobiny cukru. Tak więc, jeśli zużyło się 1 szklankę zakwasu, trzeba ją zastąpić 1 szklanką wody zmieszanej z 1 szklanką mąki ze szczyptą cukru. Nową mąkę z wodą należy wlać do gotowego zakwasu i dobrze wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu, aż ponownie pojawi się piana, a następnie wstawić do lodówki do czasu następnego pieczenia. Jeśli na powierzchni zakwasu zbierze się jasny lub brązowawy płyn, nie należy się tym przejmować – jest to alkohol, który towarzyszy fermentacji. Trzeba zakwas ponownie zamieszać, a alkohol ulotni się podczas pieczenia. Pozostanie tylko ten cudowny kwaśny smak! Zakwas chlebowy poprawia się z wiekiem. Kiedyś przekazywany był przez pokolenia!
5Wypróbuj ten zakwas piekąc na przykład żurawinowe ciasto na zakwasie z czekoladą, albo czekoladowe ciasto na zakwasie.
Porcja dla:
3 osób