Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
75 min.

To doskonały sposób na zużycie resztek ryby ze świątecznego stołu. Przy okazji jest to cały obiad w jednym naczyniu, idealny na chłodne dni.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub łososia
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych
  • 1 opakowanie (500 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 150 g oscypka pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1Filety rybne umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.

2Rozmrożony szpinak odsączyć. W garnku stopić masło, dodać szpinak i podsmażać kilka minut. Dodać czosnek. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojony oscypek, doprawić całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszać.

3Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i wyłożyć na dnie warstwę plastrów ziemniaków. Następnie ułożyć warstwę z filetów rybnych, a później warstwę z masy szpinakowej. Na koniec przykryć pozostałymi ziemniakami, polać śmietaną i posypać żółtym serem.

5Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut.

6Zamiast surowych filetów można dodać usmażoną lub ugotowaną rybę z poprzedniego dnia. Wówczas czas pieczenia można skrócić do 25 minut.

Porcja dla:

4 osób