25 min.
50 min.
75 min.
To doskonały sposób na zużycie resztek ryby ze świątecznego stołu. Przy okazji jest to cały obiad w jednym naczyniu, idealny na chłodne dni.
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza lub łososia
- kilka łyżeczek soku z cytryny
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych
- 1 opakowanie (500 g) mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 150 g oscypka pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
1Filety rybne umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
2Rozmrożony szpinak odsączyć. W garnku stopić masło, dodać szpinak i podsmażać kilka minut. Dodać czosnek. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojony oscypek, doprawić całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszać.
3Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i wyłożyć na dnie warstwę plastrów ziemniaków. Następnie ułożyć warstwę z filetów rybnych, a później warstwę z masy szpinakowej. Na koniec przykryć pozostałymi ziemniakami, polać śmietaną i posypać żółtym serem.
5Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 40 minut.
6Zamiast surowych filetów można dodać usmażoną lub ugotowaną rybę z poprzedniego dnia. Wówczas czas pieczenia można skrócić do 25 minut.
Porcja dla:
4 osób