Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Ciekawa zapiekanka a’la quiche, ale z gotowym ciastem francuskim, a w środku bekon, groszek i cebula. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Proste i tanie danie na obiad albo nawet na imprezę.
Składniki:
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
- 10 plastrów bekonu
- 1 szklanka groszku
- 6-10 jajek, roztrzepanych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dno i boki głębokiego naczynia żaroodpornego oprószyć mąką. Wyłożyć płatem ciasta.
2Na cieście ułożyć połowę bekonu i groszku i zalać roztrzepanymi jajkami. Posypać cebulą, pozostałym groszkiem i bekonem. Oprószyć solą i pieprzem.
3Przykryć drugim płatem ciasta i ponakłuwać je w kilku miejscach. Brzegi przyszczypać a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
4Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
6 osób