Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciekawa zapiekanka a’la quiche, ale z gotowym ciastem francuskim, a w środku bekon, groszek i cebula. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Proste i tanie danie na obiad albo nawet na imprezę.

Składniki:

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • 10 plastrów bekonu
  • 1 szklanka groszku
  • 6-10 jajek, roztrzepanych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Dno i boki głębokiego naczynia żaroodpornego oprószyć mąką. Wyłożyć płatem ciasta.

2Na cieście ułożyć połowę bekonu i groszku i zalać roztrzepanymi jajkami. Posypać cebulą, pozostałym groszkiem i bekonem. Oprószyć solą i pieprzem.

3Przykryć drugim płatem ciasta i ponakłuwać je w kilku miejscach. Brzegi przyszczypać a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

4Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

6 osób