Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Szybki i smaczny sposób na obiad dla całej rodziny. zamiast passaty można dodać swój ulubiony sos pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy.
Składniki:
- 90 g bakłażana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cebula, posiekana
- 100 g passaty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
2Makaron ugotować w osolonej al dente.
3Bakłażana pokroić w kostkę i smażyć na oliwie razem z czosnkiem i cebulą przez 2-3 minuty. Dodać passatę, sól, pieprz oraz bazylię i gotować przez kilka minut.
4Odcedzić makaron i dodać do sosu pomidorowego, wymieszać. Dodać połowę sera i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać migdałami, bułką tartą i pozostałym serem.
5Piec przez 15 minut.
Porcja dla:
4 osób