Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Szybki i smaczny sposób na obiad dla całej rodziny. zamiast passaty można dodać swój ulubiony sos pomidorowy lub gęsty sok pomidorowy.

Składniki:

  • 90 g bakłażana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 cebula, posiekana
  • 100 g passaty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.

2Makaron ugotować w osolonej al dente.

3Bakłażana pokroić w kostkę i smażyć na oliwie razem z czosnkiem i cebulą przez 2-3 minuty. Dodać passatę, sól, pieprz oraz bazylię i gotować przez kilka minut.

4Odcedzić makaron i dodać do sosu pomidorowego, wymieszać. Dodać połowę sera i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać migdałami, bułką tartą i pozostałym serem.

5Piec przez 15 minut.

Porcja dla:

4 osób