Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
105 min.

Sycące i smaczne danie z młodych ziemniaków, mielonego mięsa w sosie pomidorowym oraz warstw cukinii i żółtego sera.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 500 g mielonego mięsa wołowego

Przygotowanie:

1Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na półtwardo. Przestudzić, obrać i pokroić w plasterki.

2Cukinie umyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć z soku.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

4Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zrumienić.

5Pomidory sparzyć i drobno pokroić. Dodać do mięsa i smażyć przez kilka minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

6Na dno naczynia wyłożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, posypać 1/4 sera. No to ułożyć warstwę cukinii, posypać bazylią i 1/4 sera. Rozprowadzić połowę sosu mięsnego. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, posypać serem. Następnie ułożyć cukinię, na niej sos mięsny i resztę sera.

7Piec przez około 50 minut.

Porcja dla:

8 osób