40 min.
65 min.
105 min.
Sycące i smaczne danie z młodych ziemniaków, mielonego mięsa w sosie pomidorowym oraz warstw cukinii i żółtego sera.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 cukinie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa wołowego
Przygotowanie:
1Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na półtwardo. Przestudzić, obrać i pokroić w plasterki.
2Cukinie umyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Następnie osuszyć z soku.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
4Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zrumienić.
5Pomidory sparzyć i drobno pokroić. Dodać do mięsa i smażyć przez kilka minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
6Na dno naczynia wyłożyć warstwę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, posypać 1/4 sera. No to ułożyć warstwę cukinii, posypać bazylią i 1/4 sera. Rozprowadzić połowę sosu mięsnego. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, posypać serem. Następnie ułożyć cukinię, na niej sos mięsny i resztę sera.
7Piec przez około 50 minut.
Porcja dla:
8 osób