Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Ta znakomita zapiekanka złożona jest z kapusty kiszonej, mielonki wołowej, sera szwajcarskiego i tartego chleba żytniego oraz przyprawiona sosem do sałatek w stylu rosyjskim.
Składniki:
- 6 kromek chleba żytniego, pokrojonego w kostkę
- 450 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
- 450 g mielonki z wołowiny lub wędliny pokrojonej w plasterki
- 180 ml sos do sałatek w stylu rosyjskim (można zastąpić śmietaną lub majonezem)
- 220 g sera szwajcarskiego typu ementaler, rozdrobnionego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C.
2Rozłożyć kostki chleba na dnie naczynia żaroodpornego 23×33 cm. Ułożyć równomiernie kapustę kiszoną na kostki chleba, następnie warstwę wołowiny na kapustę. Polać wszystko sosem (śmietaną lub majonezem).
3Popryskać folię aluminiową tłuszczem w sprayu i przykryć popryskaną stroną naczynie żaroodporne. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
4Zdjąć pokrywę, posypać serem i piec odkrytą zapiekankę przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.
Porcja dla:
6 osób