Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
90 min.

Ta pełna smaku warstwowa zapiekanka jest obfita i bardzo smaczna. Jest o wiele lepsza od pospolitej zapiekanki.

Składniki:

  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 120 ml mleka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 220 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, wyciśniętego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Włożyć ziemniaki do dużego garnka z wodą i gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, odcedzić, a następnie połączyć z mlekiem i 6 łyżkami masła, potłuc i odstawić.

3Roztopić pozostałe 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć boczek, cebulę i czosnek na maśle od 5 do 10 minut lub do czasu, kiedy boczek będzie całkowicie ugotowany.

4Ugotować makaron lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić pod bieżącą wodą.

5Umieścić połowę puree ziemniaczanego na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Nałożyć na wierzch 1/3 sera, a następnie warstwę makaronu lasagne. Powtórz tę czynność z pozostałymi ziemniakami, kolejną 1/3 sera i warstwą makaronu. Następnie nałożyć na makaron boczek, cebulę i czosnek, i wtedy kolejną warstwę makaronu, a na końcu nałożyć pozostałą resztkę sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

6Piec odkryte w temperaturze 175°C przez 30 do 45 minut, aż ser się roztopi i zacznie skwarczeć. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Porcja dla:

8 osób