Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
75 min.

Zapiekanka warstwowa, przypominająca trochę grecką mussakę, jest jej polską wariacją z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan, albo dwa małe
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 400 gram mięsa mielonego, polecam do tego przepisu karkówkę wieprzową
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • sól

Przygotowanie:

1Bakłażana wymyć, pokroić w ok. 1 cm plastry, grubo posolić i zostawić na około 15 minut na puszczenie goryczki, następnie spłukać i delikatnie odcisnąć.

2Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry, osuszyć.

3Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać mięso mielone, puszkę pomidorów, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem, dwoma szczyptami oregano, cynamonem i ostrą papryką.

4Dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając, przez około 10 minut.

5Plastry bakłażana skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Po wyjęciu bakłażanów, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.

6Naczynie żaroodporne wysmarować dwoma łyżkami masła i ułożyć ciasno pierwszą warstwę plastrów ziemniaków.

7Układać warstwowo: plastry bakłażana, mięso, ziemniaki, aż do skończenia się składników.

8Na wierzch zapiekanki zetrzeć na drobnych okach ser mozzarella.

9Zapiekać pod przykryciem 40 minut (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni C.

10Po wyciągnięciu z piekarnika przystroić świeżymi listkami bazyli.

Porcja dla:

4 osób