20 min.
55 min.
75 min.
Zapiekanka warstwowa, przypominająca trochę grecką mussakę, jest jej polską wariacją z ziemniakami.
Składniki:
- 1 duży bakłażan, albo dwa małe
- 4 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- 400 gram mięsa mielonego, polecam do tego przepisu karkówkę wieprzową
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- sól
Przygotowanie:
1Bakłażana wymyć, pokroić w ok. 1 cm plastry, grubo posolić i zostawić na około 15 minut na puszczenie goryczki, następnie spłukać i delikatnie odcisnąć.
2Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry, osuszyć.
3Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać mięso mielone, puszkę pomidorów, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem, dwoma szczyptami oregano, cynamonem i ostrą papryką.
4Dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając, przez około 10 minut.
5Plastry bakłażana skropić oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Po wyjęciu bakłażanów, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
6Naczynie żaroodporne wysmarować dwoma łyżkami masła i ułożyć ciasno pierwszą warstwę plastrów ziemniaków.
7Układać warstwowo: plastry bakłażana, mięso, ziemniaki, aż do skończenia się składników.
8Na wierzch zapiekanki zetrzeć na drobnych okach ser mozzarella.
9Zapiekać pod przykryciem 40 minut (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 180 stopni C.
10Po wyciągnięciu z piekarnika przystroić świeżymi listkami bazyli.
Porcja dla:
4 osób