20 min.
20 min.
40 min.
Pieczywo ciabatta zapiekane z pieczarkami i pomidorami, z dodatkiem orzechów włoskich. Trochę inna wersja tostów.
Składniki:
- 20 dkg pieczarek
- 4 średnie pomidory
- 1 ciabatta
- 200 ml śmietanki 18%
- 2 jajka
- 10 dkg startego żółtego sera
Przygotowanie:
1Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w plastry. Ciabattę w kromki o grubości ok. 1,5 cm.
2Foremkę do zapiekania o wymiarach 20 cm x 15 cm wysmarować olejem i układać w niej na przemian (lekko pod skosem) ciabattę, pomidory i pieczarki.
3Do śmietanki dodać jajka, rozbełtać, następnie dodać starty ser i mleko, wymieszać i doprawić. Przygotowaną zalewą polać zapiekankę, na koniec wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i natką pietruszki.
4Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 20 min w temp. 180 stopni.
5Podawać ciepłą.
Porcja dla:
3 osób