20 min.
45 min.
65 min.
Bogata zapiekanka z ziemniakami, mieloną wołowiną i fasolką w sosie. To posiłek, który będzie wam smakował zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 300 ml wywaru wołowego
- 1–2 łyżki sosu worcestershire
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
2Posiekać cebulę i marchewki. Usmażyć wraz z wołowiną, często mieszając, aż mięso lekko się przyrumieni.
3Dodać wywar wołowy, 1–2 łyżki sosu worcestershire oraz liść laurowy lub bouquet garni. Gotować na małym ogniu 15 minut.
4Pokroić ziemniaki w plasterki. Gotować 8 minut, aż lekko zmiękną. Odlać.
5Z sosu usunąć ziółka. Dodać fasolkę w sosie pomidorowym z puszki i wymieszać. Odgrzać.
6Nałożyć połowę mięsa z fasolą do naczynia żaroodpornego i przykryć połową ziemniaków, nałożyć kolejne warstwy. Posypać serem i zapiekać 20 minut, aż potrawa przyrumieni się i zacznie bulgotać.
Porcja dla:
4 osób