Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

Bogata zapiekanka z ziemniakami, mieloną wołowiną i fasolką w sosie. To posiłek, który będzie wam smakował zwłaszcza w chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 1–2 łyżki sosu worcestershire

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

2Posiekać cebulę i marchewki. Usmażyć wraz z wołowiną, często mieszając, aż mięso lekko się przyrumieni.

3Dodać wywar wołowy, 1–2 łyżki sosu worcestershire oraz liść laurowy lub bouquet garni. Gotować na małym ogniu 15 minut.

4Pokroić ziemniaki w plasterki. Gotować 8 minut, aż lekko zmiękną. Odlać.

5Z sosu usunąć ziółka. Dodać fasolkę w sosie pomidorowym z puszki i wymieszać. Odgrzać.

6Nałożyć połowę mięsa z fasolą do naczynia żaroodpornego i przykryć połową ziemniaków, nałożyć kolejne warstwy. Posypać serem i zapiekać 20 minut, aż potrawa przyrumieni się i zacznie bulgotać.

Porcja dla:

4 osób