Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pysznie kremowa zapiekanka na ciepłą kolację ze znajomymi. Zamiast mięsa indyczego można dodać kurczaka. Smakuje wspaniale z ziemniakami, ale lepiej z pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 500 g ugotowanego mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Dodać serek śmietankowy i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się roztopi. Zestawić z ognia.

3Dodać mięso indyka, połowę sera żółtego, śmietanę, musztardę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać.

4Przełożyć do naczynia, posypać pozostałym serem.

5Piec przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub pieczywem czosnkowym.

Porcja dla:

4 osób