Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszna zapiekanka z jajek z bakłażanem i orzechami nerkowca.

Składniki:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • garść orzechów nerkowca
  • pół bakłażana
  • pomidory (opcjonalne)
  • zielenina (szpinak, rukola)

Przygotowanie:

1Włączamy piekarnik na 300 stopni C.

2Na żeliwnej patelni podsmażamy na oliwie orzechy nerkowca, pokrojonego na małe kawałki bakłażana i ewentualnie pokrojonego (na małe kawałki) pomidora.

3Gdy widzimy, że orzechy się zarumieniły, dodajemy zieleninę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając.

4W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników (jajka, łupiny babki, śmietanę i proszek do pieczenia), miksujemy i wlewamy na patelnię. Posypujemy serem. Nie mieszamy! Przez 3 minuty zostawiamy na ogniu.

5Po trzech minutach wkładamy na około 5 minut do piekarnika.

6Gotowe!

Porcja dla:

2 osób