Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszna zapiekanka z jajek z bakłażanem i orzechami nerkowca.
Składniki:
- oliwa z oliwek do smażenia
- garść orzechów nerkowca
- pół bakłażana
- pomidory (opcjonalne)
- zielenina (szpinak, rukola)
Przygotowanie:
1Włączamy piekarnik na 300 stopni C.
2Na żeliwnej patelni podsmażamy na oliwie orzechy nerkowca, pokrojonego na małe kawałki bakłażana i ewentualnie pokrojonego (na małe kawałki) pomidora.
3Gdy widzimy, że orzechy się zarumieniły, dodajemy zieleninę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
4W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników (jajka, łupiny babki, śmietanę i proszek do pieczenia), miksujemy i wlewamy na patelnię. Posypujemy serem. Nie mieszamy! Przez 3 minuty zostawiamy na ogniu.
5Po trzech minutach wkładamy na około 5 minut do piekarnika.
6Gotowe!
Porcja dla:
2 osób