Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Zapiekanka z białą kapustą, z delikatnym ciastem z dodatkiem majonezu i śmietany. Można ją podać nawet na imprezę!

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany

Przygotowanie:

1Kapustę drobno posiekać, lekko ugnieść, aby puściła sok i odstawić. Cebulę drobno posiekać.

2Do miski multicookera dodać masło i ustawić program „pieczenie” (bake) na 30 minut. Dodać cebulę i piec 10 minut, a następnie dodać kapustę i gotować do końca ustawionego czasu. Na koniec posolić kapustę.

3Przygotować ciasto: ubić mikserem jajka, dodać śmietanę, majonez i mąkę, znów zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

4Wyjąć kapustę z multicookera i wlać połowę ciasta. Na tym cieśnie wyłożyć z powrotem kapustę, a na nią wylać resztę ciasta. Ustawić tryb „pieczenie” (bake) na 1 godzinę.

5Jeśli chcesz, by ciasto było rumiane z drugiej strony, delikatnie je wyjmij, odwróć i piecz jeszcze przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób