15 min.
90 min.
105 min.
Zapiekanka z białą kapustą, z delikatnym ciastem z dodatkiem majonezu i śmietany. Można ją podać nawet na imprezę!
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 100 g śmietany
Przygotowanie:
1Kapustę drobno posiekać, lekko ugnieść, aby puściła sok i odstawić. Cebulę drobno posiekać.
2Do miski multicookera dodać masło i ustawić program „pieczenie” (bake) na 30 minut. Dodać cebulę i piec 10 minut, a następnie dodać kapustę i gotować do końca ustawionego czasu. Na koniec posolić kapustę.
3Przygotować ciasto: ubić mikserem jajka, dodać śmietanę, majonez i mąkę, znów zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
4Wyjąć kapustę z multicookera i wlać połowę ciasta. Na tym cieśnie wyłożyć z powrotem kapustę, a na nią wylać resztę ciasta. Ustawić tryb „pieczenie” (bake) na 1 godzinę.
5Jeśli chcesz, by ciasto było rumiane z drugiej strony, delikatnie je wyjmij, odwróć i piecz jeszcze przez 20 minut.
Porcja dla:
6 osób