Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Łatwa wersja klasycznej zapiekanki z ziemniaków, która zawiera bardzo delikatną w smaku kiełbasę. Polecam na lunch lub obiad.

Składniki:

  • 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
  • 500 ml (2 szkl.) mleka
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 500 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C.

2W dużej misce wymieszać zupę z mlekiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Wmieszać ziemniaki i kiełbasę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 17×27 cm.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 90 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Porcja dla:

8 osób