Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Łatwa wersja klasycznej zapiekanki z ziemniaków, która zawiera bardzo delikatną w smaku kiełbasę. Polecam na lunch lub obiad.
Składniki:
- 300 ml kremu z pieczarek z puszki lub kartonika
- 500 ml (2 szkl.) mleka
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 500 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki
- 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C.
2W dużej misce wymieszać zupę z mlekiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Wmieszać ziemniaki i kiełbasę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 17×27 cm.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 90 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Porcja dla:
8 osób