Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Makaron z sosem do spaghetti zapiekany z serem mozzarella i parmezan, z warstwą szpinaku. Pycha!

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 1 słoik (ok. 800 g) sosu do spaghetti
  • 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu
  • 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 220 g statrego sera mozzarella

Przygotowanie:

1W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

3W misce wymieszać sos z parmezanem i makaronem.

4W oddzielnej misce wymieszać szpinak z mozzarellą. Odłożyć 1/2 szklanki mozzarelli do posypania na wierzch.

5W naczyniu żaroodpornym układać warstwę makaronu z sosem, następnie szpinaku z serem. Powtórzyć warstwy. Przykryć folią aluminiową.

6Piec przez 30 minut. Następnie posypać pozostałym serem mozzarella i piec, aż ser się roztopi.

Porcja dla:

5 osób