Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Proste, szybkie i bardzo smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Makaron z sosem do spaghetti zapiekany z serem mozzarella i parmezan, z warstwą szpinaku. Pycha!
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 1 słoik (ok. 800 g) sosu do spaghetti
- 1/4 szklanki (20 g) startego parmezanu
- 300 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 220 g statrego sera mozzarella
Przygotowanie:
1W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
3W misce wymieszać sos z parmezanem i makaronem.
4W oddzielnej misce wymieszać szpinak z mozzarellą. Odłożyć 1/2 szklanki mozzarelli do posypania na wierzch.
5W naczyniu żaroodpornym układać warstwę makaronu z sosem, następnie szpinaku z serem. Powtórzyć warstwy. Przykryć folią aluminiową.
6Piec przez 30 minut. Następnie posypać pozostałym serem mozzarella i piec, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
5 osób