Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Młode, wiosenne warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo mi smakuje prosta wersja: brokuły, ziemniaki i koperek zapieczone z żółtym serem.

Składniki:

  • 3 łyżeczki masła
  • 6 młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w talarki
  • 1 brokuł, ugotowany i podzielony na różyczki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 150 g startego żółtego sera

Przygotowanie:

1Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

2W naczyniu żaroodopornym na dnie ułożyć wiórki masła i na nich warstwę ziemniaków. Następnie warstwę brokuła posypaną czosnkiem i dosmaczona solą oraz pieprzem.

3Na brokułach ułożyć pomidory i posypać je koperkiem. Całość posypać żółtym serem.

4Piec danie ok. 15 minut – do roztopienia i lekkiego zapieczenia warstwy sera.

Porcja dla:

4 osób