Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Młode, wiosenne warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo mi smakuje prosta wersja: brokuły, ziemniaki i koperek zapieczone z żółtym serem.
Składniki:
- 3 łyżeczki masła
- 6 młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w talarki
- 1 brokuł, ugotowany i podzielony na różyczki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- sól i pieprz do smaku
- 2 pomidory pokrojone w plastry
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 150 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
1Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2W naczyniu żaroodopornym na dnie ułożyć wiórki masła i na nich warstwę ziemniaków. Następnie warstwę brokuła posypaną czosnkiem i dosmaczona solą oraz pieprzem.
3Na brokułach ułożyć pomidory i posypać je koperkiem. Całość posypać żółtym serem.
4Piec danie ok. 15 minut – do roztopienia i lekkiego zapieczenia warstwy sera.
Porcja dla:
4 osób