Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszne danie na zimowy obiad – sycące i aromatyczne. Warstwy ziemniaków przekładane duszoną kiszoną kapustą z dodatkiem jabłka. Polecam!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 400 g kiszonej kapusty

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze. Obrać i zetrzeć na tarce.

2Jogurt wymieszać z pieprzem, solą i pietruszką. Połączyć z ziemniakami.

3Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę i chwilę smażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca i kminek, wymieszać i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.

4Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość zalać bulionem i dusić przez 20 minut.

5Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

6W naczyniu układać warstwami ziemniaki, kapustę i ponownie ziemniaki. Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec przez kolejne 10 minut.

Porcja dla:

4 osób