20 min.
60 min.
80 min.
Pyszne danie na zimowy obiad – sycące i aromatyczne. Warstwy ziemniaków przekładane duszoną kiszoną kapustą z dodatkiem jabłka. Polecam!
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 400 g kiszonej kapusty
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze. Obrać i zetrzeć na tarce.
2Jogurt wymieszać z pieprzem, solą i pietruszką. Połączyć z ziemniakami.
3Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę i chwilę smażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca i kminek, wymieszać i smażyć przez kilka minut, cały czas mieszając.
4Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość zalać bulionem i dusić przez 20 minut.
5Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
6W naczyniu układać warstwami ziemniaki, kapustę i ponownie ziemniaki. Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec przez kolejne 10 minut.
Porcja dla:
4 osób