45 min.
30 min.
75 min.
Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów jest przekładana warstwowo, czego rezultatem jest wspaniały smakowo kontrast.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 500 g twardych podłużnych pomidorów lub z gałązki
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera mozzarella
- sól, pieprz
- 125 g gęstej tłustej śmietany
- 4-5 łyżek mleka
- 100 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
1Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i pokroić w plasterki.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Pokroić pomidory w plasterki. Obrać czosnek i drobno posiekać. Pokroić mozzarellę w kostkę.
3Ułożyć ziemniaki i pomidory warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym, przyprawiając solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z mlekiem i polać ułożone warzywa. Rozłożyć kostki mozzarelli i czosnek. Posypać tartym parmezanem.
4Piec w gorącym piekarniku około 30 minut, aż zapiekanka się ładnie przyrumieni, a ser się roztopi. Najlepiej podawać z zieloną sałatą z ziołowym sosem winegret.
Porcja dla:
4 osób