Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
75 min.

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów jest przekładana warstwowo, czego rezultatem jest wspaniały smakowo kontrast.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 500 g twardych podłużnych pomidorów lub z gałązki
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • 125 g gęstej tłustej śmietany
  • 4-5 łyżek mleka
  • 100 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

1Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i pokroić w plasterki.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Pokroić pomidory w plasterki. Obrać czosnek i drobno posiekać. Pokroić mozzarellę w kostkę.

3Ułożyć ziemniaki i pomidory warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym, przyprawiając solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z mlekiem i polać ułożone warzywa. Rozłożyć kostki mozzarelli i czosnek. Posypać tartym parmezanem.

4Piec w gorącym piekarniku około 30 minut, aż zapiekanka się ładnie przyrumieni, a ser się roztopi. Najlepiej podawać z zieloną sałatą z ziołowym sosem winegret.

Porcja dla:

4 osób