20 min.
50 min.
70 min.
Jest to bardzo proste danie z wędzonego łupacza przykrytego chrupiącą warstwą plasterków ziemniaków. Najlepsze są filety wędzone bez barwników, o jasnozłotym kolorze. Groszek i pory dostarczają witamin, mikroelementów i błonnika.
Składniki:
- 600 ml drobnych młodych ziemniaków, oskrobanych
- 500 g wędzonego łupacza bez skóry i ości
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 150 ml gorącego wywaru rybnego
- 200 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- 4 małe pory (ok. 200 g), pokrojone w plasterki
- 50 g dojrzałego sera cheddar, startego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż nieco zmiękną. Odlać.
2Kuchennymi nożycami pokroić rybę na duże kawałki i ułożyć je na dnie nasmarowanego, płytkiego naczynia żaroodpornego. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać szczypiorkiem. Zalać gorącym wywarem. Ułożyć na wierzchu groszek i pory.
3Pokroić obgotowane ziemniaki w cienkie plasterki, ułożyć w równej warstwie na rybie i warzywach. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie solić, gdyż ryba jest dostatecznie słona. Przykryć pokrywką lub nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową i piec 30 minut.
4Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230°C. Posypać zapiekankę serem, wstawić znów do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut, aż się przyrumieni. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób