Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Miękka cukinia, roztopiony ser i chrupiące krakersy czynią z tej potrawy znakomity dodatek lub obfite danie główne. Świetne jedzenie, które można zrobić ze składników o niskiej zawartości tłuszczu, a nadal będzie tak samo dobre!

Składniki:

  • 520 g żółtej cukinii w plasterkach
  • 80 g posiekanej cebuli
  • 35 pokruszonych maślanych krakersów
  • 120 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2Włożyć cukinię i cebulę do dużej patelni, wlać niewielką ilość wody i postawić na średnim ogniu. Przykryć i gotować około 5 minut, lub aż cukinia będzie miękka. Odcedzić i włożyć do dużej miski.

3W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy z tartym serem, a następnie połowę tej mieszanki wsypać do ugotowanej cukinii z cebulą. W małej miseczce roztrzepać razem jajka i mleko i dodać do cukinii. Wlać do tego 1/4 szklanki roztopionego masła i doprawić solą i pieprzem. Rozprowadzić wszystko równo na dnie naczynia do pieczenia, posypać pozostałą mieszanką krakersów i sera i porozkładać na wierzchu 2 łyżki masła w małych kawałeczkach.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

Porcja dla:

10 osób