20 min.
30 min.
50 min.
Miękka cukinia, roztopiony ser i chrupiące krakersy czynią z tej potrawy znakomity dodatek lub obfite danie główne. Świetne jedzenie, które można zrobić ze składników o niskiej zawartości tłuszczu, a nadal będzie tak samo dobre!
Składniki:
- 520 g żółtej cukinii w plasterkach
- 80 g posiekanej cebuli
- 35 pokruszonych maślanych krakersów
- 120 g startego żółtego sera (np. cheddar)
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C.
2Włożyć cukinię i cebulę do dużej patelni, wlać niewielką ilość wody i postawić na średnim ogniu. Przykryć i gotować około 5 minut, lub aż cukinia będzie miękka. Odcedzić i włożyć do dużej miski.
3W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy z tartym serem, a następnie połowę tej mieszanki wsypać do ugotowanej cukinii z cebulą. W małej miseczce roztrzepać razem jajka i mleko i dodać do cukinii. Wlać do tego 1/4 szklanki roztopionego masła i doprawić solą i pieprzem. Rozprowadzić wszystko równo na dnie naczynia do pieczenia, posypać pozostałą mieszanką krakersów i sera i porozkładać na wierzchu 2 łyżki masła w małych kawałeczkach.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż zapiekanka się zarumieni.
Porcja dla:
10 osób