Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Puszyste słodkie ziemniaki z masłem, cukrem i wanilią, zapiekane z chrupiącą kruszonką z orzechów pekan. Przepis ten dał mi mój szwagier.

Składniki:

  • 900 g ugotowanych, utłuczonych słodkich ziemniaków
  • 120 g roztopionego masła
  • 80 ml (1/3 szkl.) mleka
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem brytfankę wielkości około 23x33cm.

2W dużej misce wymieszać razem purée ze słodkich ziemniaków, masło, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Włożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzić. W małej misce wymieszać brązowy cukier i mąkę. Wkrajać do tego 75 g masła, by kruszonka stała się grudkowata, a następnie domieszać orzechy i tak przygotowaną kruszonką posypać słodkie ziemniaki.

3Piec przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.

Porcja dla:

16 osób