Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Puszyste słodkie ziemniaki z masłem, cukrem i wanilią, zapiekane z chrupiącą kruszonką z orzechów pekan. Przepis ten dał mi mój szwagier.
Składniki:
- 900 g ugotowanych, utłuczonych słodkich ziemniaków
- 120 g roztopionego masła
- 80 ml (1/3 szkl.) mleka
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem brytfankę wielkości około 23x33cm.
2W dużej misce wymieszać razem purée ze słodkich ziemniaków, masło, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Włożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzić. W małej misce wymieszać brązowy cukier i mąkę. Wkrajać do tego 75 g masła, by kruszonka stała się grudkowata, a następnie domieszać orzechy i tak przygotowaną kruszonką posypać słodkie ziemniaki.
3Piec przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.
Porcja dla:
16 osób