20 min.
100 min.
130 min.
Wspaniała zapiekanka z ziemniaków, przekładana pieczarkami i grzybami shitake oraz parmezanem. Bulion drobiowy można z powodzeniem zastąpić warzywnym i danie będzie wegetariańskie.
Składniki:
- 85 g masła
- 700 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 700 g grzybów shitake, bez nóżek i pokrojonych
- 3 łyżki czosnku, posiekanego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Masło roztopić w garnku, dodać grzyby i smażyć przez 10 minut, aż woda odparuje. Dodać czosnek, tymianek i rozmaryn, smażyć przez 1 minutę. Dolać bulion i gotować przez około 18 minut, często mieszając, aż płyn wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Jedną półkę umieścić w środku piekarnika, a drugą na 1/3 wysokości od dołu. Natłuścić naczynie żaroodporne o wymiarach 33×23 cm.
3Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki. 1/3 ziemniaków ułożyć w przygotowanym naczyniu tak, aby plasterki zachodziły jeden na drugi. Następnie rozprowadzić 1/2 mieszanki z grzybami i posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków, pozostałe grzyby i 1/3 sera. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków i posypać resztą sera.
4Obie śmietany wymieszać z solą i pieprzem, rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Przykryć folią aluminiową.
5Naczynie umieścić na środkowej półce piekarnika, a na dolnej ustawić dużą blachę. Piec przez około 1 godzinę i 15 minut. Odkryć i za pomocą metalowej szpatułki docisnąć ziemniaki. Piec przez kolejne 15 minut, aż brzegi zapiekanki będą złote. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
12 osób