20 min.
30 min.
50 min.
Ta prosta zapiekanka z ziemniaków i sera gruyère jest naprawdę pyszna i wpływa korzystnie na nastrój. Po ułożeniu warstwami przygotowanych składników można rozsiąść się wygodnie i odpocząć czekając, aż się upieką.
Składniki:
- 800 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plasterki
- 300 g pełnotłustego serka naturalnego lub gęstej śmietany
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 175 g chudej szynki, pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g sera gruyère lub ementalera, startego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C (piecyk z termoobiegiem – 170°C). Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Starannie odlać. Wymieszać serek naturalny lub śmietanę z mlekiem.
2Ułożyć plasterki ziemniaków na dnie płaskiego naczynia żaroodpornego. Posypać odrobiną czosnku i szynką, lekko doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą warstwą ziemniaków, czosnku i szynki doprawioną solą i pieprzem. Układać składniki dalej w taki sam sposób. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa ziemniaków.
3Polać zapiekankę sosem mlecznym. Posypać równo serem. Zapiekać przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób