Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten prosty przepis znakomicie pasuje do kurczaka, wieprzowiny czy steka. TO, co pozostanie można na drugi dzień odsmażyć na patelni na odrobinie masła – palce lizać!
Składniki:
- 7 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 235 ml (1 szklanka) śmietany
- 55 g masła
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 115 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
2Ziemniaki wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i utłuc.
3W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki ze szpinakiem, śmietaną, masłem, dymką, solą i pieprzem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
4Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec kolejne 5 minut.
Porcja dla:
8 osób