Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten prosty przepis znakomicie pasuje do kurczaka, wieprzowiny czy steka. TO, co pozostanie można na drugi dzień odsmażyć na patelni na odrobinie masła – palce lizać!

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 235 ml (1 szklanka) śmietany
  • 55 g masła
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 115 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.

2Ziemniaki wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i utłuc.

3W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki ze szpinakiem, śmietaną, masłem, dymką, solą i pieprzem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.

4Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec kolejne 5 minut.

Porcja dla:

8 osób