20 min.
60 min.
80 min.
Doskonały dodatek do obiadu, zamiast gotowanych ziemniaków, lub samodzielne danie. Coś jak babka ziemniaczana z dodatkiem sera żółtego.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
- 5 jajek
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietany tortowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki (100 g) startego sera cheddar
- 3/4 szklanki (85 g) startego sera szwajcarskiego
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Odstawić.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
3Zmiksować jajka ze śmietaną i solą. Dodać tłuczone ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać obydwa rodzaje sera, cebulę i proszek do pieczenia. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego i wyrównać.
4Piec przez 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
5W rondelku roztopić masło.
6Zapiekankę pokroić na kawałki, polać masłem, udekorować odrobiną kwaśnej śmietany i zieloną cebulką.
Porcja dla:
11 osób