Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Doskonały dodatek do obiadu, zamiast gotowanych ziemniaków, lub samodzielne danie. Coś jak babka ziemniaczana z dodatkiem sera żółtego.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany tortowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (100 g) startego sera cheddar
  • 3/4 szklanki (85 g) startego sera szwajcarskiego

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc. Odstawić.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Natłuścić naczynie żaroodporne.

3Zmiksować jajka ze śmietaną i solą. Dodać tłuczone ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać obydwa rodzaje sera, cebulę i proszek do pieczenia. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego i wyrównać.

4Piec przez 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.

5W rondelku roztopić masło.

6Zapiekankę pokroić na kawałki, polać masłem, udekorować odrobiną kwaśnej śmietany i zieloną cebulką.

Porcja dla:

11 osób