20 min.
20 min.
40 min.
Polędwiczki na obiad, dobrze smakują z puree ziemniaczanym lub ryżem i ulubioną sałatką.
Składniki:
- 300 g polędwiczek wieprzowych
- sól i pieprz do smaku
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie:
1Polędwiczki przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić na dość cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem.
2Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je przez kilka minut, aby zmiękły.
3Ser pokroić w kostkę. Na każdym płacie polędwiczki położyć kawałki sera, pieczarki z cebulą i pół łyżki masła. Zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. (Końcówki można też zawinąć do środka aby nadzienie nie wyciekło.)
4Jajka roztrzepać w miseczce i obtoczyć polędwiczki z wszystkich stron. Następnie obtoczyć w bułce tartej.
5Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczki na średnim ogniu przez 15 minut, w międzyczasie je odwracając.
Porcja dla:
3 osób