Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Polędwiczki na obiad, dobrze smakują z puree ziemniaczanym lub ryżem i ulubioną sałatką.

Składniki:

  • 300 g polędwiczek wieprzowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie:

1Polędwiczki przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić na dość cienkie płaty. Oprószyć solą i pieprzem.

2Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je przez kilka minut, aby zmiękły.

3Ser pokroić w kostkę. Na każdym płacie polędwiczki położyć kawałki sera, pieczarki z cebulą i pół łyżki masła. Zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. (Końcówki można też zawinąć do środka aby nadzienie nie wyciekło.)

4Jajka roztrzepać w miseczce i obtoczyć polędwiczki z wszystkich stron. Następnie obtoczyć w bułce tartej.

5Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczki na średnim ogniu przez 15 minut, w międzyczasie je odwracając.

Porcja dla:

3 osób